Cu toti suntem impresionati de gradinile marilor palate ale Frantei, fie ca vorbim aici de celebrul Versailes, din Franta, de cele de pe valea Loirei sau de palatele si gradinile vieneze. De asemenea, nu de putine ori exclamam la vederea arbustilor ornamentali, a aranjamentelor florale si a a gazonului impecabil, ale caror forme si aranjamente de culori rivalizeaza cu cele mai frumoase opere de arta. Putini stiu insa ca aceste gradini sunt celebre nu de acum, ci de sute de ani, ele reprezentand puncte de atractie si, totodata, motive de lauda pentru marii nobili ai vremii.
Va intrebati, poate, cum erau acestea intretinute? Ei ine, sa stiti ca operatiunile pe care le vedem astazi in gradinile publice se efectuau si in urma cu secole, in ciuda faptului ca nu existau sisteme automatizate de plantare, udare sau cosire. Totul se facea manual, insa nu o precizie chirurgicala, care tinea doar de stiinta si dibacia celui care le manuia.
Daca e sa ne referim la peluzele inverzite cu gazon, prima oara au aparut in jurul anilor 1700, in Franta, dupa care modelul s-a raspandit in Anglia si pe tot restul Globului. Peluzele au fost pastrate si ingrijite in ciuda faptului ca animalele erau lasate sa pasca pee le, iar gradinarii se foloseau pentru acest lucru de coase, secere sau foarfece speciale pentru tuns iarba.
Prmul brevet pentru o ustensila mecanica de ingrijire a peluzei a fost acordat in august 1830 inginerului englez Edwin Beard Budding, din Gloucestershire. Acesta se numea, simplu, masina pentru tuns gazonul si a fost conceput ca o unealta de cosit care folosea un set de lame fixate pe un cilindru metalic. Mai apoi, John Ferrabee, proprietarul turnatoriei Phoenix din Thrupp Mill, a fost primul care a avut curajul sa produca masinaria lui Budding. Insa, potrivit cronicilor, prima cositoare nepatentata a fost construita de scotianul Alexander Shanks, in 1841. Aceasta era de fapt o masina trasa de un ponei, iar odata pusa in miscare activa lamele de tuns iarba.
Primul brevet al unei masini de tuns iarba din Statele Unite a fost semnat pentru Amariah Hills, pe 12 ianuarie 1868. Masinile anterioare care faceau aceasta operatiune erau trase de cai, care purtau la randul lor niste “papuci” din piele trasi peste copite, pentru a nu deteriora iarba. A fost apoi randul lui Elwood McGuire din Indiana, care in 1870 a conceput un model carea avea sa devina foarte popular. Acesta era impins de forta umana, foarte usor si care a avut un success commercial de proportii. Au aparut apoi cositoarele cu motor pe aburi, pe la 1890. abia la 1902 a aparut si prima motocositoare prevazuta cu motor alimenat cu benzina. Acestea au inceput sa fie insa comercializate la scara larga abia doua decenii mai tarziu, perfectionandu-se pana la formele si motorizarile pe care le stim astazi.