Odata ce arsita verii se apropie de sfarsit, sa nu credeti ca munca la intretinerea gazonului s-a incheiat. Suflecati-va bine manecile, trageti o gura de aer rece in piept si scoateti notitele cu sfaturi pentru intretinerea pe timp de toamna. Acestea variaza insa si in functie de tipul de gazon pe care il aveti: adapat la sezonul cald sau pentru sezonul rece. In cazul in care aveti dubii cu privire la tipul de gazon din fata casei, puteti face o comparatie cu restul tipurilor de gazon care sunt cultivate in regiunea dumneavoastra.
Gazonul pentru anotimp rece se numeste astfel pentru ca acesta se comporta foarte bine pe vreme racoroasa, indeosebi in anotimpurile de primavara sau toamna. Soiurile cele mai folosite in acest sens sunt cele denumite sintetic iarba de secara, verde paius sau albastru de Kentucky. Spre deosebire, gazonurile pentru anotmpul cald se dezvolta cel mai bine la temperaturi inalte, ceea ce le face extrem de populare in sudul Statelor Unite, spre exemplu, sau in alte zone calduroase de pe glob. Unele au denumiri la fel de sugestive, precum Bermuda sau Saint Augustine. In oricare dintre cazuri insa, intretinerea pe timp de toamna este obligatorie.
Aplicati erbicide, pentru tinerea la distanta a buruienilor si a daunatorilor. Stabilirea corecta a PH-ului solului. In cazul in care observati ca gazonul dumneavoastra nu se comporta asa cum trebuie, faceti niste teste de sol. In cazul in care este necesar sa mai reduceti din acidiate, se poate aplica niste var. In cazul in care trebuie redusa alcalinitatea, aplicati solutii pe baza de sulf.
Indepartati paiele. Greblati bine terenul, iar in cazul in care solul nu este bine compactat, nu ar fi rau sa recurgeti la o afanare a acestuia. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui echipament numit chiar afanator de pamant, care este destul de costisitor, dar poate fi si inchiriat, nu neaparat cumparat.
Indepartati frunzisul in exces, pentru ca acesta sa nu sufoce gazonul peste iarna. Verficati inca odata starea masinilor de cosit. Asigurati-va ca din aceasta nu se scurge combustibil sau ulei, care, de asemenea, pot provoca deteriorarea iremediabila a gazonului si a solului din zona respectiva.
Ingrijirea gazonului pe timp de toamna presupune si irigarea suficienta, pentru a ne asigura ca acesta va avea suficienta apa la radacina pentru a trece cu bine de anotimpul rece. Sa nu credeti ca odata cu trecerea sezonului canicular veti fi scutit cu totul de udarea gazonului. E drept, aceasta operatiune nu va mai fi facuta cu aceeasi frecventa ca pe vreme de vara, dar nici nu trebuie neglijata.