Usile de termopan pentru exterior

Acest model de usi este utilizat pentru zonele de acces in locuinte sau in alte incaperi care sunt in contact cu mediul extern si reprezinta o metoda de securizare, de izolare termica si fonica a intregii locuinte. Datorita acestui lucru trebuie ca si elementele din care sunt realizate sa fie mai speciale deoarce trebuie sa asigure pe langa o eficienta sporita in materie de izolare termica si fonica si o eficienta impotriva patrunderilor prin efractie.

Detalii de constructie

Dimensiune: usile de exterior sunt realizate de regula din doua canate deoarece presupun o dimensiune de peste 1 m latime. Acest lucru se poate datora si unui aspect sau a unui design mai special.usi-de-exterior-termopan

Profile/cercevele: acestea trebuie sa se incadreze in anumite clase de eficienta. Avand in vedere rolul protector este nevoie de o clasa A care presupune a avea profile a caror pereti sunt de minim 2.8 mm si o latime totala a profilului de peste 10 cm, iar camerele pot fi chiar si in numar de 6. Celelalte clase precum B si C presupun o eficienta si o rezistenta mai scazuta, dar cu un pret mai avantajos.

Feroneria: avand in vedere caracteristica de siguranta pe care trebuie sa o asigure usa, feroneria are nevoie si ea de caracteristici antiefractie. Aceste caracteristici sunt sustinute de prezenta unei balamale ce suporta o greutate de peste 80 kg dar si a unui sistem de inchidere multipunct prevazut cu o broasca in 5 puncte. Aceasta broasca poate fi cu limba daca avem o usa utilizata la intrarea intr-o locuinta iar daca vorbim despre o usa cu un ciclu mai mare de inchideri/deschideri atunci vom avea o broasca prevazuta cu bila.

Sticla/panouri: sticla sau panourile sunt elementele care vin sa suplineasca profilele in rolul lor de a asigura protectia fonica si termica. Geamul folosit de regula in aceste conditii este cel cu eficienta termica care este alcatuit din doua foi de sticla separate cu ajutorul unei tije de aluminiu si umplute cu un gaz nobil precum argonul sau xenonul pentru o eficienta sporita. Pentru rezultate mai bune se poate opta pentru un geam tripan ce presupune existenta a trei foi de sticla si a doua incaperi umplute cu aer sau gaz. Comparatia dintre eficienta acestui model si a unei usi normale se poate face prin intermediul coeficientului de transfer termic care in cazul unei usi simple de lemn este de 5 W/mpK(Watt/metru patrat*grade Kelvin) iar in cazul usilor termopan cu sticla si gaz nobil poate ajunge la 0.85 W/mpk. Cu cat coeficientul de transfer termic este mai mic, cu atat transferul de caldura dinspre exterior spre interior si invers este mai mic. O alta categorie de geam termopan care poate fi folosit este cel antiefractie ce asigura o rezistenta impotriva spargerii sau a actiunilor mecanice de pana la 4 sau 5 ori mai buna. Izolatia fonica pe care o poate asigura o usa este data de coeficientul Rw exprimat in decibeli si este influentat de distanta dintre panouri sau dintre foile de sticla de grosimi diferite cea exterioara fiind mai groasa decat cea interioara.

Pragul: pentru o eficienta sporita, usile termopan pentru exterior sunt prevazute cu un prag care asigura un coeficient termic si o eficienta asemanatoare cu cea a celorlalte profile utilizate pentru toc. Situatia usilor exterioare fara prag este prezenta in momentul in care accesul trebuie permis si persoanelor, dar si carucioarelor.

Modalitati diferite de deschidere

Indiferent de usile despre care vorbim acestea au cu precadere o deschidere orizontala sau, cum mai este cunoscuta, o deschidere batanta. In cazul usilor de interior se poate opta si pentru usi culisante in momentul in care spatiul avut la dispozitie nu permite o deschidere orizontala. Usile de termopan folosite pentru inchiderea balcoanelor pot avea si o deschidere verticala (oscilobatanta) pentru a oferi posibilitatea de aerisire mai eficienta a incaperilor.

Legat de usile de exterior, se mai poate beneficia si de anumite accesorii ale acestora precum plasa de insecte. Modelul de plasa de insecte recomandat pentru aceste usi este cel cu balamale deoarece permite deschiderea foarte usoara si in acelasi timp impiedica patrunderea insectelor in cazul in care se doreste aerisirea incaperii sau locuintei, iar pe timpul iernii poate fi demontata foarte usor.

Usile de termopan au numeroase avantaje de protectie termica si fonica pentru locuinta, dar in acelasi timp pot avea si dezavantaje deoarece pot izola atat de bine, intrucat aerul nu circula in locuinta, incat poate duce la formarea de condens si astfel, de mucegai.

 

8 likes
Prev post: Utilizarea corecta a stimulentului Titan GELNext post: Util atat in bucatarie, cat si in cosmetica, uleiul de argan