Harta lumii

Pamantul este a treia planeta ca distanta fata de Soare in sistemul nostrum solar, si a cincea ca marime. Pamantul este cea mai mare planeta telurica din sistemul solar, si singura din Univers cunoscuta ca adapostind viata. Nenumarate state si religii sunt pe aceasta planeta. Specialistii sustin in urma unor serii de cercetari ca Pamantul s-a format in urma cu 4.57 miliarde de ani, iar singurul satelit natural Luna, a inceput sa-l orbiteze la putin timp dupa aceea, cu 4.533 miliarde de ani in urma. Suprafata pamantului este ecoperita in proportie de 70.8% de apa, restul de 29.2 % fiind solid. Zona acoperita de apa este impartita in oceane, iar uscatul se subimparte in continente.

Pentru ca in timp omul si-a dezvoltat pasiunea de a descoperi lucruri noi, cercetatorii din cele mai vechi timpuri au realizat harta lumii, cu scopul de a explora mult mai usor misterele planetei pe care traiau. Harta lumii este o reprezentare in plan, conventionala, micsorata si generalizata a suprafetei Pamantului. Micsorarea se realizeaza pe baza unei scari de proportie iar pentru intocmirea hartii se utilizeaza o proiectie cartografica. Harta lumii foloseste anumite prescurtari sau simboluri explicate prin intermediul unei legende, atasate acesteia.

Elementele care se figureaza pe aceasta harta lumii contribuie la definirea hartii. Exista astfel doua mari categori de harti:

  • harta lumii generala , care reprezinta suprafata Pamantului in trasaturile cele ami importante : vegetatie, reflief, cai de comunicatie, asezari omenesti si lista poate continua.
  • harta lumii tematica , care figureaza aspecte astronomice, geologice, geofizice, geografice a suprafetei terestre – temperatura, precipitatiile, densitatea populatiei etc.

O alta clasificare legata de harta lumii este cea in functie de scara. In acest fel, in functie de scara hartile se clasifica in:

  • harti la scara mare, 1:20.000 – 1:200.000
  • harti la scara mijlocie, 1:200.000 – 1:1.000.000
  • harti la scara mica, peste 1:1.000.000

Scara unei harti ne arata de cate ori suprafata terestra reprezentata a fost micsorata. In acest fel o scara de 1:1.000.000 inseamna ca harta lumii este de 100.000 de ori mai mica decat suprafata terestra reprezentata. In randul categoriilor existente se mai gasesc si harti fizico-geografice, harti politico-administrative si harti socio-economice.

Vezi si: Despre statele lumii

Harta lumii geografica

Inca din perioada cand ne acomodam cu bancile scolii suntem indemnati sa cunoastem informatii legate de planeta pe care traim. Pamantul a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri un subiect fascinant pentru oamenii de stiinta. Din acest motiv cercetatorii au creat harta lumii geografica , harta care a reprezentat un pas cu adevarat important in evolutia omenirii. Din punct de vedere stiintific harta lumii geografica poate fi definita in felul urmator: harta lumii geografica este o reprezentare conventionala, in plan material, micsorata si generalizata a suprafetei Pamantului. Micsorarea acestei reprezentari se poate face pe baza unei scari de proportie iar pentru intocmirea hartii se utilizeaza o proiectie cartografica.
Harta lumii geografica foloseste anumite prescurtari sau simboluri pentru a explica prin intermediul unei legende tot ceea ce reprezinta.

Pentru ca evolutia omenirii a condus la aparitia unor serii de tehnologii, precum calculatorul, televizorul, radioul, telefonul mobil si lista poate continua, si reprezentarea Pamantului printr-o harta lumii geografica s-a putut realiza intr-un alt format decat cel clasic, respectiv intr-un format electronic. In acest fel a aparut GIS, adica acronimul din limba engleza pentru Sisteme Informationale Geografice: Geographic Information Systems (SUA) , Geographical Information Systems (Marea Britanie, Australia, Canada), Geographical Information Science (academic). Aceasta forma de reprezentare pentru harta lumii geografica numita GIS reprezinta combinarea administrarii datelor cu continut si indexare, reprezentarii spatiale si a tehnicilor de analiza in scopul facilitarii intelegerii entitatilor lumii reale si a interactiunilor dintre acestea.

Ideea de a concentra harta lumii geografica pe un alt fel de suport decat cel din hartie sau plastic a existat inainte de aparitia calculatorului. De asemenea, ideea de a concentra in cadrul unei harti diferite straturi tematice si fenomene geografice, a existat cu mult inaintea aparitiei calculatorului. In prima faza a aparitiei harta lumii geografica sub format GIS (perioada 1950- inceputul anilor 1980) tehnologia GIS a fost creata ca un instrument capabil sa stocheze, organizeze si sa determine extinderea datelor existente. Pentru realizarea si materializarea acestui lucru a fost nevoie de implementarea si definirea unei structuri de date compusa din date primare: puncte, linii, suprafete, rastere si din functii pentru importarea, editarea, recuperarea, actualizarea si interogarea datelor.

In cea de-a doua faza acest sistem GIS a fost fortat sa evolueze spre analiza. In aceasta etapa au fost introduse si implementate functii si interfete grafice pentru a usura interactiunea cu utilizatorii. In acest fel utilizatorii au posibilitatea sa sorteze, selecteze, extraga, reclasifice sis a reproiecteze datele dupa diferite criterii geografice, statistice, topologice. In cea de-a treia etapa ( sfarsitul anilor 1990) sistemele informationale geografice intra intr-o noua era. In aceasta faza, GIS-ul incearca sa devina un instrument de decizie si manipulare a informatiei. In anii 2000 se indreapta furtunos catre Web, devenind din ce in ce mai popular. In acest fel harta lumii geografica a cunoscut o evolutie impresionanta de la suportul de hartie la cel virtual.

0 likes
Prev post: Care sunt cele 7 minuni ale lumii?Next post: Peripetii in timpul curateniei

Related posts