Muntele Ceahlau – Cum il parcurgi? Cat dureaza pana in la varful Dochia?

Cu toate ca nu este un sport in sine precum yahting-ul, urcatul pe munte poate fi numit un sport de aventura. Desi este departe de a fi cel mai inalt varf din Carpatii Orientali, muntele Ceahlau este cu siguranta cel mai cunoscut. Locuit inca din vechi timpuri de stramosii nostri, dacii, Ceahlaul mai este cunoscut ca si Olimpul Moldovei.

Un urcus pe vechiul lacasa religios dacic, poate fi o aventura placuta daca se au in vedere cateva lucruri de bun simt, pe care orice pasionat de drumetii montane, le stie deja. Muntele trebuie respectat, iar Ceahlaul cu cei peste 1900 m ai sai, cu siguranta are un climat si un potential periculos ce trebuie luat in seama.

Nu putini sunt cei care urca pe munte, in adidasi si pantaloni scurti, uitand ca in medie, aerul scade cu 0.1 grade Celsius la fiecare 100 m avansati in altitudine. De asemenea vremea este extrem de schimbatoare si furtuni ivite de nicaieri, nu sunt un lucru neobisnuit pentru munteni, oamenii locului.

Sporturi de aventura

Ca toti ne am obisnuit sa stam cu curul in masina si daca s-ar putea am face cumparaturile din masina, am merge la bar cu masina si am urca pe munte, tot in masina. Nu neaparat de lene, dar si eu sunt de acord cu asta, atata timp cat esti in criza de timp, scurtarea timpului prin folosirea excesiva a masinii devine foarte practica.

Astfel am reusit identificarea unui traseu ce ti permite urcarea pe Ceahlau, pana la cabana Dochia cota 1800, in 6 ore, cu plecare si sosire in Piatra Neamt. Astfel sunt 40 km de asfalt pana in Bicazu Ardelean, unde se face la dreapta spre satul Bistra, chiar inainte de primarie. Dupa inca vreo 7 km de mers se ajunge la Stanile, intr o poiana superba de unde se vede „”Zidul Stanilelor””, o adevarata cetate ce pare imposibil de cucerit. De aici incepe urcusul prin padure, si in afara de vreo 20 min de traseu mai dificil, se ajunge chiar sub Ocolasul Mic, care este capatul acestei calatorii.

0 likes
Prev post: Cardurile de masa – Cui i se ofera si cat sunt de importante?Next post: Fetele de masa, un accesoriu definitoriu al ambientului

Related posts