Pe langa faptul ca va ofera posibilitatea de a avea functionalitatea unui desktop, dar intr-o forma mai compacta, exista si alte diferente intre cele doua, iar una dintre cele mai mari este abilitatea de a face upgrade la componentele unui laptop. Din cauza designului, partile ce pot fi actualizate sunt mult mai putine, mai ales ca si placa de baza este integrata, comparativ cu desktop-urile. Posibilitatea de a upgrada unele componente de care stii ca vei avea nevoie la o data ulterioara, poate afecta decizia achizitionarii unui anumit model. Poti economisi o parte din bani acum si achizitiona upgrade-uri mai tarziu, cand vei avea nevoie sau cand ti le vei putea permite.
Bateria – este o componenta foarte importanta intr-un laptop. Cele mai multe laptop-uri noi au baterii cu polimer de litiu, acumulator care s-a dovedit a fi mai stabil. Polimerul de litiu nu este inflamabil si cantareste mult mai putin decat litiu ion, deci mai multa putere poate fi stocata in baterii mici. Timpul de functionare mediu este cuprins intre 3 si 6 ore. Exista pe piata electronicelor baterii de mare capacitate disponibile, care pot dura intre 8 si 10 ore, dar vei plati mai mult pentru aceasta extra putere. Cea mai mare parte a bateriilor de laptop va trebui sa fie inlocuita undeva intre 3 si 5 ani de utilizare, in functie de cat de des ati folosit laptop-ul doar pe baterie. Daca va permiteti sa cumparati doua baterii si laptop-ul va permite instalarea intr-un port golf swappable, atunci puteti achizitiona si o a doua baterie.
Unitatea de hard disk (HDD), este dispozitivul care va stoca sistemul de operare, aplicatiile si fisierele. Hard disk-urile noi de laptop sunt proiectate pentru a fi rezistente la socuri si au un consum redus de energie. In functie de tipul si designul laptop-ului, acesta poate fi de 3,5 inch sau 2,5 inch in marime. Unitatile de hard ale laptop-urilor sunt destul de subtiri in comparatie cu hard disk-urile unui desktop, insa capacitatile disponibile acum sunt mult imbunatatite fata de modelele anterioare. Dimensiunile noilor programe si necesitatile de depozitare au condus intr-adevar producatorii pentru a obtine mai mult spatiu pe discuri mai mici. Un hard disk de 80 GB cu 5400rpm sau 7200rpm este o marime ideala pentru majoritatea utilizatorilor de laptop.
Memoria RAM – Cand achizitionezi un laptop, un factor important de luat in considerare este daca vei putea sa faci upgrade la RAM la o data ulterioara. Exista unele modele speciale din clasa ultra-portabilelor, care nu pot fi modernizate din acest aspect. In ghidul utilizatorului se gasesc specificatiile pentru tipul de RAM pe care il ai si trebuie sa fii sigur ca acesta se va potrivi pentru ca laptop-ul sa functioneze corect, odata instalat.