Folosirea plantelor aromate si condimentelor speciale in bucatarie are ca principal scop obtinerea unor gusturi si arome care sa va incante simturile si sa va ajute sa savurati fiecare fel de mancare realizat in bucatarie de dumneavoastra. Pentru a da savoare in bucatarie preparatelor culinare puteti folosi de la plantele aromate: florile, frunzele si semintele.
Pentru ca aroma sa fie puternica si sa se mentina pentru mai mult timp in preparatele realizate in bucatarie plantele trebuie sa fie utilizate in stare proaspata. Desi pot fi utilizate pentru gatit in bucatarie si sub forma congelata sau uscata specialistii recomanda sa fie utilizate in stare proaspata.
In cazul in care se folosesc sub stare uscata, cantitatea de plante aromatice se va reduce la jumatate fata de plantele proaspete sau congelate.
Pentru a folosi cu eficienta in bucatarie plante uscate trebuie ca procesul de uscare sa fie respectat cu strictete.
Se recomanda pentru uscare si pentru conservarea acestora ca plantele sa fie depozitate la intuneric, in ambalaje inchise ermetic pentru a nu se decolora si pentru a nu-si pierde gustul, aroma si proprietatile nutritionale. Alegerea plantelor aromate pentru gatitul in bucatarie depinde de gusturile culinare ale fiecarei persoane, insa exista anumite combinatii care nu se potrivesc cu anumite alimente, combinatii de care trebuie sa tinem cont.
Fiecare planta este corespondentul in bucatarie al unui preparat culinary specific
Fiecare planta este corespondentul in bucatarie al unui preparat culinary specific. Astfel exista in bucatarie diverse condimente si plante traditionale pe care orice gospodina desavarsita trebuie sa le detina in colectia de condimente din bucatarie.
Busuiocul este planta recunoscuta pentru aroma sa puternica si imbietoare, asemanatoare cu cea a cuisoarelor. Acest condiment se poate utiliza la carnea de peste, la carnea de pasare si la friptura de miel. Se mai poate folosi la prepararea omletei, la preparatele din rosii, la supe si la compozitia carnatilor facuti in casa. Maghiranul este o planta cu o aroma dulceaga si patrunzatoare.
Se foloseste la pestele in ulei, la friptura de porc, vital, miel, pui, rata si la supe, tocane sau preparate cu ciuperci. Roinita este o planta a carei aroma se aseamana foarte mult cu cea a lamaii. Aceasta se foloseste la omlete, umpluturi cu carne, sosuri si la bauturi pe baza de fructe.
Salvia are o aroma puternica, usor amaruie. Se adauga la umpluturi la fripturi de porc, rata si pui. Celebrul usturoi este ingredientul traditional folosit in bucatarie de mediteraneeni, datorita gustului patrunzator si proprietatilor benefice pentru organism. Usturoiul este utilizat inca din cele mai vechi timpuri intr-o diversitate impresionanta de preparate culinare pentru cunoscutele sale proprietati benefice.
Considerat antibioticul natral al plantelor, usturoiul este utilizat in tocane, sosuri, salate, preparate din rosii, preparate cu pui, peste, pizza si lista poate continua.
Tarhonul este un condiment special care se foloseste la preparatele din carne de vitel si pui, la omlete, sosuri, peste gras, vinegrete si maioneza. Patrunjelul este folosit in bucatarie la preparatele traditionale, la preparatele din peste, la sosuri, legume fierte, salate si oua.