Temperatura aerului

Aerul este un amestec de gaze care alcatuieste straturile inferioare ale atmosferei Pamantului. Aerul pe care il inspiram, este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui.

Pamantul este inconjurat de un strat de gaze, numit atmosfera. Acesta este aerul pe care il inspiram si care ne apara de efectul daunator al razelor Solare. Atmosfera este mentinuta de gravitatie, astfel incat nu se poate dispersa in spatiu. Aceasta „patura de gaze”, groasa de aproximativ 500 de km ne protejeaza totodata de ploaia de asteroizi care zboara prin spatiu si care viziteaza Terra cu fiecare ocazie avuta.

Citește și despre: Viteza vântului

Multumita acestui invelisi, fiind compus din aer, asteroizii nu ajung pe Terra. Bineinteles, asteroizii uriasi sunt doar diminuati, acestia fiind redusi datorita frecarii cu aerul din atmosfera. Cu cat viteza asteroidului este mai mare cu atat dezintegrarea acestuia este mai rapida. Totusi, exista cazuri cand asteroizii ajung pe Pamant (mici ceea ce este cert) acestia lasa mici cratere in zonele unde ajung. In momentul patrunderii in atmosfera Pamantului acestia isi schimba si numele nu doar marimea. Acestia sunt denumiti meteoriti, insa doar atunci cand trec (daca reusesc sa o faca). Meteoritii fiind cateva dovezi pentru cercetatori, permitandu-le sa studieze obiectele din spatiu fara a face o calatorie in acest sens.

Amestecul de gaze si mici particule solide, formeaza patru straturi principale:

  1. troposfera,
  2. stratosfera,
  3. mezosfera si
  4. termosfera.

Primul strat, troposfera este cel mai subtire, se termina la distanta de aproximativ 12 km deasupra Pamantului. Avioanele care zboara in general la inaltimea de 10 km nu trec de acesta. Acesta este stratul cel mai cald de aer, deoarece razele Soarlui se reflecta in suprafata Pamantului si incalzesc aerul. Pe masura ce ne indepartam de Pamant, temperatura aerului scade treptat, la limita troposferei fiind in jur de -55*C.

Stratul urmator este stratosfera; aceasta se intinde pana la inaltimea de aproximativ 45 km deasupra Pamantului. La limita superioara a stratosferei se afla o concentrare maxima de ozon, numita scut de ozon. Aici temperatura este mai ridicata decat in troposfera, deoarece ozonul absoarbe o mare parte a razelor ultraviolete. Cercetorii sunt ingrijorati de poluarea continua a aerului care provoaca distrugerea stratului de ozon. In lipsa acestui scut Pamantul va fi expus radiatiilor nocive cu ultraviolete.

Deasupra stratosferei, la 60 km de Pamant se intinde mezosfera. Deasupra acesteia este mezosfera, stratul cel mai rece al atmosferei(tempeatura este de aproximativ -90*C). In acest strat se formeaza norii de gheata, care sunt vizibili doar la asfintitul Soarelui, cand sunt iluminati de jos. Meteoritii care se indreapta spre pamant, trecand prin mezosfera, de obicei ard. Cu toate ca aerul este destul de rar, prin frecarea rezultata din inaltimea meteoritilor cu molecule de oxigen, se produce o temperatura de ardere, care distruge meteoritii.

0 likes
Prev post: Viteza vantuluiNext post: 5 Greseli de evitat cand alegeti o agentie de SEO

Related posts